Mendurance

De hoofdzaak van het mendurance rijden is het zo snel mogelijk afleggen van een vooraf uitgezet parcours, dat in afstand varieert afhankelijk van de klasse waarin gereden wordt. Mendurance is een tak van sport waar hoge prestaties door zowel paard als menner worden geleverd. Met name voor de grotere afstanden moet het paard goed getraind zijn. Uithoudingsvermogen, samenwerking, vertrouwen en verzorging zijn de sleutelwoorden.

Niet alleen de tijd waarin het parcours wordt afgelegd is belangrijk, maar vooral ook de conditie van het paard bij de veterinaire controles. Hiervan zijn er 3 tijdens de wedstrijd in de klasse 1 en impulsrubriek.  Ten eerste voor de start. De algehele conditie van het paard wordt bekeken. De hartslag en ademhaling worden geteld en de dierenarts controleert het paard op tekenen van uitdroging en vermoeidheid. Ook wordt het paard beoordeeld in stap en draf op de monsterbaan. Alleen wanneer het paard volledig is goed gekeurd, mag er gestart worden.

Na de finish vindt er een hartslagcontrole plaats.

Een half uur nadat de combinatie is goedgekeurd op de hartslag na de finish volgt de nakeuring. Hier worden dezelfde controles uitgevoerd als bij de voorkeuring. Het welzijn van het paard staat dus voorop en de resultaten van de controles spelen een grote rol bij de uiteindelijke plaatsing van de combinatie.

Mendurance is een duursport. Het is een vorm van paardensport waarbij hoge prestaties door paard en menner moeten worden geleverd en waarbij zowel het paard als de menner terdege getraind moeten zijn. Uithoudingsvermogen, samenwerking, vertrouwen en verzorging zijn de sleutelwoorden voor succes.

To Finish Is To Win!

Klassen en Afstanden:

In de discipline Mendurance kennen we de volgende klassen/afstanden:
Impulsrubriek 20 t/m 29,99 km (minimale/maximale afstand)
Klasse 1 20 t/m 29,99 km
Klasse 2 30 t/m 49,99 km
Klasse 3 50 t/m 69,99 km
Klasse 4 70 t/m 100 km