Veterinaire keuring

Voorbrengen ter beoordeling locomotie.

Niet voor niets worden paarden bij de mendurance voor, tijdens en na de rit gekeurd. Steeds moeten ze ‘fit to continue’ zijn. Locomotie is daarbij heel belangrijk.

Het is essentieel om een paard niet alleen te trainen voor het volbrengen van een lange rit, ook het oefenen van het monsteren voor beoordeling van de locomotie is belangrijk.
Geef het paard voor de keuring beweging om te voorkomen dat het nog stijf is van de reis.

Goed voorbrengen is essentieel, door slecht voorbrengen kan een paard onregelmatig lopen en afgekeurd worden. In geval de presentatie na drie pogingen een beoordeling niet mogelijk maakt dan kan uitsluiting volgen.

Hulp van derden, zoals aandrijven, is niet toegestaan (Reglement art.658).

Het paard dient ‘bloot’, dat wil zeggen zonder bandages en dergelijke voorgebracht te worden aan halster of hoofdstel. Hoefschoenen mogen aan.

De voorbrenger loopt links naast het paard en houdt het aan een losse lijn van ca. een armlengte zodat het vrij kan bewegen. Begin 5 meter in stap en zet het paard dan aan tot draf, in een rechte lijn van de dierenarts af.  Na 40 meter terug naar stap, rustig rechtsom keren en weer in dezelfde baan terug in draf.

Veel gemaakte fouten:

  • Te korte lijn, het paard kan zich niet vrij bewegen.
  • Te lange lijn. Het paard mist leiding en gaat vaak langzamer lopen of zwalken.
  • Voor het paard gaan lopen. De meeste houden dan in omdat ze niet over je heen willen lopen. En trekken lukt al helemaal niet, het paard is altijd sterker. Bovendien kan de dierenarts dan het paard niet zien lopen.
  • Linksom keren in plaats van rechtsom. De dierenarts moet het paard blijven zien.
  • Terug in een andere baan.

Zie ook dit filmpje:
https://www.youtube.com/watch?v=LhbFpi9_Ji8&feature=youtu.be

Reacties zijn gesloten.